Carmeninae

Vierivä täti ei sammaloidu

Päätoimine Naine

 

Carmeninae esittää    

Päätoimine naine

”Päätoimiseksi naiseksi älä rupea,
se on silkkaa kuukautiskiertoa
pillereitä ja kierukoita, meikkiohjeita
joista ei tolkkua saa,
omin käsin leivottua pullaa ja lattioita
joissa ei näy rikkaakaan.  Tarjouksesta tarjoukseen.
Elämistä kuulopuheiden ja satunnaisuuksien varassa.
Sinun on oltava aina
joku tukipylväs, odotettava almanakka kourassa
mikä tulee ja miksei jo tule.
Siivouskykyinen rintarauhaspari.
Valkopyykki on kohtalo.
Huolto pelaa, mutta miten on kirjavien laita?”

 

1-naaaineen aikuineeeenNäillä sanoin Carmeninae on aloittanut Päätoimine naine –esityksensä jo yli kymmenen vuotta. Alkuperäisestä ei paljon muuta enää olekaan jäljellä; esitys elää ajan hengessä ja muuttuu vuosien myötä. Me laulajat olemme eläneet Päätoimisen naisen matkassa niin naimisiinmenot, lasten syntymät kuin erot ja muut vastoinkäymisetkin. Ja aina vaan tuo ”naine” jaksaa jatkaa: ylväänä ja sitkeänä kohti uutta.

1-nainen akuineeeennnCarmeninae laulaa, niin kuin vain 28 yhteisen vuoden kokemuksella voi: varmasti ja puhtaasti. Ja yleisölle. Johtaja ei seiso kuoron ja yleisön välissä; me haluamme laulaa suoraan sinulle, ihmiselle siellä yleisössä, jonka haluamme viedä esityksemme myötä matkalle kohti erilaisten tunteiden vuoristorataa. Kyllä yleisössä sitten nauretaankin, heti ensi metreistä lähtien, kun naiset ilmestyvät lavalle ”missikandidaatteina”. Missikisassa ei ole glitteriä ja kimallusta vaan melkoisen karua arkirealismia. Kuorolaisten huumori on raikasta ja hulvatonta. Esityksen keskivaiheilla laskeudutaan sitten rauhallisempiin tunnelmiin hetkeksi ja vuodatetaan muutama liikutuksen kyynel. Vaikka meno pääasiassa on ronskia ja vauhdikasta, osaavat naiset myös rauhoittua, kun sen aika on.

1-IMG_8829Laulujen lomaan on sijoiteltu oivasti juttuja naisen elämän kulmakivistä: miehistä, miehistä ja miehistä. Tai no ehkä vähän muustakin, mutta huumori on kaiken keskellä!  Tämä esitys vyöryttää ilmoille kaikki parhaat ja osuvimmat sananparret naisen elämän liepeiltä! Ja mikä upeinta, kesken shown lavalle paukahtaa myös muutama vierailija. Tarmo-poika on seikkaillut kuvioissa alusta asti ja heruttaa yleisöltä melkein ”pissat housuun” terhakkailla ajatuksillaan miehestä ja naisesta. Ja kun näistä nauruista on hiukan toipunut Ludmila valtaa lavan suurella egollaan ja huikealla kakkureseptillään tai ”tuppertape” –ihmetuotteensa kera. Nainen näiden hahmojen takana on Marika Saarinen, joka muuten keikkailee myös yksin.

1-IMG_9742Carmeninaelogian mukaan esityksen on tarkoitus viihdyttää ja herättää tunteita. Kun puolentoista tunnin esitys saavuttaa kliimaksinsa ja huipentuu melkoisiin shownumeroihin ovat naiset lavalla kaikkensa antaneita ja yleisö toivottavasti saanut itselleen paljon hyvää energiaa ja lisävuosia naurun myötä. Kotiin lähtee ei pelkästään tyytyväinen ja vaikuttunut yleisö, joka ei ihan vielä tajua mikä heihin iski vaan myös  hyvin tyytyväiset laulajat, jotka saavat jokaisesta esityksestä valtavan ”boostin” omaan arkeensa ja elämäänsä.

 

”Mikä yllätys: hauska, sensuelli, älykäs ja laulullisesti etevä kooste naishenkistä komiikkaa! Muutama tärähdyttävän tuore sketsi. Naisasiaa niin että miestäkin naurattaa.”
– Panu Rajala 9.10.2005

Katso lisää vauhdikkaita kuvia ”peeännästä”