Carmeninae

Vierivä täti ei sammaloidu

Olokuvia – synnytystuskia

Levyn tekemisestä oli ollut puhetta jo pitkään. Jotenkin vaan laulajilla itsellään oli sellainen olo, että jonkinlainen tallenne olisi kiva tehdä. Voisi sitten mummuna kuunnella miten se laulu soikaan nuorempana. Ja olihan toki fanipiireissäkin esitetty toiveita levyn teon suhteen.

Projektin käynnistäminen oli kuitenkin melkoinen haaste. Levyn teko oli aina jäänyt ehkä siksi, että kuoro on omimmillaan lavalla ja yhtäkkiä pitäisikin nojata pelkkään lauluun. Miten ihmeessä pystyisimme tallentamaan Carmeninaen syvimmän olemuksen ilman lauluun liittyviä ilmeitä, eleitä, kehonkieltä ja koreografiaa? Mitkä laulut tarjoaisivat kuulijalle karmenineemaisen elämyksen?

Päädyimme koostamaan levyn kuoron rauhallisemmasta ohjelmistosta ja jättämään suosiolla shownumerot livekeikoille. Kun tämä linjaus oli tehty, pääsivät tallennukset käyntiin. Näitä sessioita riittikin syksyn 2008 lisäksi myös seuraavalle keväälle, jolloin viimein oli kasassa tarpeeksi materiaalia. Mutta sitten iskikin uusi kriisi.

Yhtäkkiä rima hilattiin taivaisiin ja iski pelko, että onko tässä nyt kuitenkaan aineksia levylle asti?
Soiko kaikki halutulla tavalla? Kelpaako tämä? Projekti jäikin jonkinlaiseen hautomoon vielä moneksi kuukaudeksi ennen kuin vihdoin pääsimme juhlimaan levynjulkkareita vuoden 2011 alussa. Ja kyllä, kyllä me seisomme tuotoksen takana. Eihän se ehkä aina soi niin hyvin kuin voisi ja muutakin huomautettavaa siitä löytyy, mutta ehkäpä se onkin juuri tietty rosoisuus, joka tekee levystä juuri meidän näköisemme. Lauluista kuuluu, ainakin omiin korviin, väkevä yhdessä tekemisen riemu ja laulun ilo.