Carmeninae

Vierivä täti ei sammaloidu

2000 -luku

 

Uudelle tuhatluvulle lähdettäessä laulajat elivät ruuhkavuosiaan; luotiin uraa, lapsia syntyi, erottiinkin, mutta onneksi elämässä oli jotain, joka oli ja pysyi. Carmeninae. Heti uuden vuosituhannen alkuun esitettiin Elämänkaari –konserttia useissa lähiseutujen kirkoissa. Tässä esityksessä kuljettiin ihmisen elämää lapsuudesta vanhuuteen lauluin ja erilaisin mietelmin.

Vuonna 2001 sitten jysähti taas toden teolla. Juhlavuoden kunniaksi kaivoimme esiin takkutildaprojektissa herätellyt näyttelijätaidot ihkaomaa isoa näytelmää varten. Operaatio Sissisiskot veti kummelihuumorillaan lehterit täyteen ilta illan jälkeen. Hulvaton soppa: nuoria naisia, armeijan arvoja, ihastumisia, mustia sukkia ja lainahöyheniä ilman tervaa.

höllälauluUusi vuosituhat innosti naiset myös kilpasille. Kotkan menestyksen innoittamina matkattiin Viihdekuoroliiton kuorokilpailuihin Hämeenlinnaan, Mikkeliin, Jyväskylään ja uudelleen Hämeenlinnaan. Ensimmäisissä kisoissa Hämeenlinnassa vuonna 2002 kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Muut olivat niiiiiin hyviä ja me ihan kipsissä, kun olisi pitänyt irrotella. Ja sitten me voitettiin. Juu, eipä sitä itsekään ymmärtänyt miten siinä niin kävi. Lisää tiukoista mittelöistä voit lukea täältä.

Vuosi 2002 muistetaan myös opintomatkailun vuotena. Carmeninaen naiset päättivät lähteä maailmalle katsomaan, miten todellinen spektaakkeli tehdään. Veronan oopperajuhlien Aida valikoitui kohteeksi ja majapaikka löytyi kauniin Gardajärven rannalta Riva del Gardasta. Opintojen osalta matka ei ehkä mennyt odotusten mukaan. Ooppera-areenalle piti mennä monta tuntia ennen esityksen alkua piknikille ja hikoilemaan kuumassa auringossa. Tuntikausia kestävästä Aidasta ei sitten monelle muistikuvia jäänyt. Kiikareilla nähtiin juuri ja juuri estradille ja kyllähän musiikkikin ylsi meille saakka, mutta kuumuus ja piknikherkut tekivät tehtävänsä: koko kööri veteli sikeitä areenan lehtereillä Italian lämpimässä yössä. Kokemus se oli sekin. Oopperaan emme kuitenkaan repertuaariamme laajentaneet.

1-IM_A00182000-luvun alkupuolella syntyi Elämänkaaren lisäksi toinenkin merkittävä esitys, Päätoimine naine, joka alunperin tehtiin tilauksesta yksityistilaisuuteen. Yleisön palaute yllätti täysin ja päädyimme esittämään tätä hilpeää musiikki-ilottelua kymmeniä kertoja. Vuosien saatossa PN on kokenut monenmoista kohennusoperaatiota, mutta aina vaan sitä tahdotaan nähdä ja kuulla. Vielä yli kymmenen vuotta ensiesityksen jälkeen Päätoimine naine –esityksiä jossain päin maakuntaa on yleensä aina kalenterissa. Mikäs siinä, mielellään kuoron naiset sitä esittävätkin.

Vuonna 2005 Carmeninae oli mukana myös yhdessä aivan uudenlaisessa produktiossa. Ari Hynysen säveltämä kantaatti Lähde oli mittatilaustyö muutamalle kuorolle, pienelle orkesterille ja soololaulajille. Oli hienoa olla mukana ja kokea aivan uudenlainen musiikillinen elämys.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKun ventti tuli täyteen, eli 21 yhteistä vuotta, naiset päättivät taas juhlistaa tapausta. Suuri 21-vuotisjuhlaspektaAKKELI 007 täytti Sigyn- salin lehterit kahdesti ja oli huima menestys. Tämä esitys rakennettiin ihan tavanomaisen konsertin muotoon: lavalla oli juontaja, kuoron riveistä isommille estraadeille karannut Kirsi Uskali ja spiikkien jälkeen laulettiin, niinkuin yleensä konserteissa onkin tapana. Konsertin alkuosassa palattiin aina kuoron alkutaipaleille saakka ja laulettiin vanhaa materiaalia esitellen kuoromuotia samalta ajalta. Huh, täytyy todeta. Kauheaa. Vanhaa materiaalia näytettiin myös videon muodossa, samoin kuin valokuvia suurella screenillä. Loppuosa koostui uudesta materiaalista päätyen katsaukseen tulevasta: miltä näyttää lauluesitys karmenziittojen omassa vanhainkodissa neljänkymmenen vuoden kuluttua. Tuosta konsertista jäi kyllä hienot muistot.

Vuosikymmenen loppua kohti haettiin Päätoimisen naisen riehakkuudelle kontrastia varsin erilaisesta esityksestä. Hiljaisuuden ilta –konsertti toteutettiin Piikkiön kirkossa, joka oli kynttilöin valaistu. Kuoro oli urkuparvella ja lauloi. Edettiin rauhallisesti tunnelmallisesta melodiasta toiseen ; kukaan ei sanonut mitään. Muutamaan lauluun oli tehty tanssikoreografiat, jotka täydensivät musiikkia kaunilla tavalla. Tanssijoina olivat Pyryharakat –ryhmä paikallisesta tanssikoulusta. Edes ohjelmalehtisiä ei ollut, sillä niiden rapina olisi voinut rikkoa hiljaisuuden ja laulun hienon vuoropuhelun. Tunteet nousivat pintaan yleisön joukossa, mutta myös urkuparvella. Tämän esityksen voisi mieluusti viedä myös lähiseutujen kirkkohin.

Vuotta 2009 kuoro muistelee lämmöllä. Olimme mukana TV kakkosen Suomen paras kuoro ohjelmassa ja pääsimme Pasilaan tekemään suoraa tv-lähetystä. Ja mikä upeinta teimme reissun kahdesti, sillä menimme alkuerästämme jatkoon yleisöäänien turvin. Tällaisella pikkupitäjän kuorolle, joka yleensä keikkailee Turun lähiympäristössä, tämä ohjelmanteko oli suurta seikkailua. Oli aivan huippua laulaa teeveessä koko Suomen kansalle.