Carmeninae

Vierivä täti ei sammaloidu

1990-luku

 

Kun siirryttiin uudelle vuosikymmenelle, alkoi naislaulajille uudenlainen aika. Teineistä kasvoi aikuisia naisia: mentiin naimisiin, saatiin lapsia, rakennettiin taloja, opiskeltiin, asuttiin ulkomailla, aloitettiin työelämässä jne… Kaiken kiireen ja arjen keskellä karmenziitat riensivät aina iloisina reeneihin ja keikalle. Ja kaikenlaista todella ehdittiinkin tehdä.

1-IMG_9708Monta kesää vietimme kesäteatterin maailmassa Piikkiön Sipilänmäellä. Olimme aina ”kylän tyttöjä” , lauloimme paljon, tanhusimme ja flirttailimme komeille tukkijätkille tai kylänmiehille. Talkootanssit, Tukkijoella, Kesäillan farssi , Isännän ääni ja Kyläkauppias olivat ainakin sellasia teoksia, joissa meillä oli kunnia olla mukana. Yhteistyö Piikkiön Lions Klubin kanssa oli ihan huippua: olihan porukalla kova into päästä esiintymään.

1-IMG_9743Yhteiset vuodet alkoivat näkyä tuotosten laadussa ja kävimmekin mittauttamassa osaamistamme Kotkan meripäivien merimieslaulukisoissa kahdesti, vuosina -93 ja -94. Ensimmäisellä kerralla Mikkihiiri merihädässä ja Toiset meistä veivät meidät huikealla tavalla finaaliin ja tunnustuspalkinnon saajiksi saatesanoin: ” todellinen pirtelö katsella ja kuunnella”. Ihan kivaa palautetta, olihan 80 –luvun lopun nuorison taidetapahtuman palaute ”tytöt ovat jo hyvin kehittyneitä” ollut meille teinityttösille hiukan liikaa. Toinenkin Kotkan keikka meni mallikkaasti. Pokkasimme kuorosarjan kakkospalkinnon ja herätimme taas huomiota ”pirtelölookilla”.

Kultaiseen ysikytlukuun mahtuu vielä monenmoista muutakin. Järjestimme konsertteja, mutta myös ohjelmallisia iltamia ja naamiaistansseja sillä idealla, että kun meilläkin on niin vietävän mukavaa, niin eikös jaeta hyvää fiilistä muillekin! Oli gansterijuhlat, villiä länttä, villejä vappunaamiaisia, halloweenjuhlaa ja sellainenkin legendaarinen ilta kuin Renny ja Geena –gaala. Tämä tietenkin sen kunniaksi, että täältä kaukaa Suomesta lähtenyt jäbä vei vihille ison staran Amerikanmaalla. Kuvia näistäkin huippuhetkistä täällä.

1-IMG_9712Vuosikymmenen puolivälissä aloimme sitten tiirailla ulkomaanmarkkinoita sillä silmällä, että josko olisi pienimuotoisen maailmanvalloituksen aika. Päätimme aloittaa kiertueemme Kreikasta, Ateenan liepeiltä, jonne matkasimme kesällä 1995. Tuo reissu oli monin tavoin ikimuistoinen. Sen lisäksi, että osallistuimme paikallisille kuorofestivaaleille, me mm. saimme aivan spontaanin kutsun kreikkalaiskotiin illalliselle. Koko kuoro! Mieleen jäi tietysti myös unohtumaton Akropolis -kukkula missä ikiaikaisten temppelien keskellä lauloimme liikutuksesta vapisten Finlandia -hymniä aina siihen saakka kunnes kiukkuinen vartija juoksi kiireesti luoksemme ja määräsi laulun seis. Laulumme haurastutti herkkiä pylväitä, mitkä ylväästi vielä seisoivat taivasta kohden. Onneksi eivät laonneet tanteereeseen.

Vuonna -95 sai ensiesityksensä Legenda vanhasta joululaulusta, joka yhdisti riipaisevan kauniin tarinan tunnelmallisiin joululauluihin. Tämä esitys ei jätä ketään kylmäksi. Kaipa sen todistaa parhaiten sen suosio; sitä esitetään edelleen 2010 –luvulla. Kaikki nämä projektit kuljettivat meitä yhä kauemmas pelkän perinteisen kuoron raameista. Kai voisi sanoa, että näihin aikoihin alkoi repertuaarimme kehitys yhä moni-ilmeisempään suuntaan.

1-IMG_9719Kymmenenvuotiskekkerit v. 1996 vedettiinkin sitten isommalla setillä! Omasta porukasta löytyi käsikirjoittaja, ohjaaja, säveltäjä-sanoittaja-sovittaja, lavastajat, puvustajat ja mikä tärkeintä myös näyttelijät ja tietenkin laulajat koko perheen musiikkinäytelmään Takku-Tilda ja velhon lumous. Tämä juhlavuotemme uskomaton huipentuma keräsi parituhatpäisen katsojajoukon Piikkiön Sipilänmäelle ja sai lämpimän vastaanoton niin lapsilta kuin aikuisiltakin.

1-IMG_9742Ohjelmiston laajentuessa ja taitojen kehittyessä päätimme koostaa kivoista lauluistamme sitten oikein pitkäsoittotallenteen. Omakustanteinen kasetti syntyi Vampulassa, pienessä kotistudiossa, ja sisälsi mm. sellaisia legendaarisia hittejä kuin Memory, Hei mambo, Pojat ja Suutarin tyttären pihalla. Tällä tuotoksellamme emme ole liiemmin ylpeilleet, mutta kyllähän kaseteista iloa riitti vuosikausiksi, kun nauhoitimme niille uusia kappaleitamme kotiharjoittelua varten.